Recomanacions Per A Pacients Amb COVID-19 Positiu - Grupo Policlínica
Grupo Policlinia. Hospital en Ibiza
  • Telefon cites
   Dilluns a Divendres (8:00 – 21:00)
   Dissabte (8:00 – 14:00)

M'han diagnosticat COVID-19 Què he de fer?

En primer lloc, el metge que us ha atès determinarà si necessitau ingrés hospitalari o no:

 • “He de quedar ingressat”: nosaltres atendrem les vostres necessitats.
 • “Puc anar al meu domicili”:
  • Heu de fer AÏLLAMENT DOMICILIARI estricte.
  • L’equip de control de COVID-19 us telefonarà cada 2-3 dies per valorar com evolucionau.
  • Si us trobau pitjor, heu d’anar al servei d’urgències de Policlínica i avisar en arribar que sou COVID positiu i que us trobau pitjor.

En segon lloc, és important determinar les persones del vostre entorn que es poden considerar CONTACTES ESTRETS. Aquests són els paràmetres que ho determinen:

 • Qualsevol persona amb qui hàgiu estat al mateix lloc, a una distància inferior a 2 metres i durant més de 15 minuts.
 • El període de contacte que s’ha de considerar és el següent:
  • 2 dies abans de l’aparició dels símptomes.
  • 2 dies abans de la presa de la mostra en els casos asimptomàtics confirmats per PCR.

Les persones que NO es consideren contactes estrets només han de vigilar l’aparició de possibles símptomes i extremar les mesures d’higiene i seguretat.

Les persones que  que es consideren contactes estrets han de fer AÏLLAMENT DOMICILIARI i Sanitat s’hi posarà en contacte per fer-los la PCR.

A continuación les proporcionamos una guía con la intención de que le sirva para resolver sus dudas, cómo debe actuar en su domicilio y las medidas de seguridad para los CONVIVIENTES.

Medidas preventivas para los casos de COVID-19

Información para el paciente

 1. No sortiu de casa fins que els professionals sanitaris us ho indiquin.
 2. Heu de romandre en una habitació d’ús individual. Si no és possible, romaneu en un lloc on pugueu garantir una distància mínima de dos metres amb els convivents.
 3. La porta de l’habitació ha d’estar tancada.
 4. L’habitació ha de tenir ventilació adequada, directa al carrer. No hi ha d’haver corrents d’aire procedents del sistema de calefacció o refrigeració.
 5. A l’habitació hi ha d’haver un recipient per dipositar-hi els residus, amb tapa i apertura de pedal, amb una bossa de plàstic a l’interior que tanqui hermèticament.
 6. És convenient dur un registre diari d’entrada i sortida de les persones que accedeixen a l’habitació.
 7. És convenient que disposeu d’un bany d’ús exclusiu. Si no és possible, l’heu de netejar amb lleixiu domèstic cada vegada que l’utilitzeu.
 8. És convenient que disposeu d’estris de neteja personal d’ús individual i de productes per a la higiene de les mans (sabó o solució hidroalcohòlica).
 9. Les tovalloles s’han de canviar sovint i sempre que estiguin humides.
 10. És convenient que disposeu d’un telèfon mòbil o intercomunicador (com els que s’utilitzen per vigilar els bebès) per comunicar-vos amb els vostres convivents sense sortir de l’habitació.
 11. Si és imprescindible que aneu a les zones comunes de la casa, posau-vos una mascareta quirúrgica i rentau-vos les mans abans de sortir de l’habitació.
 12. Seguiu sempre les recomanacions d’higiene respiratòria: quan tossiu o esternudau, tapau-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús o amb el colze flexionat i rentau-vos les mans immediatament després.
 13. No podeu rebre visites durant el període d’aïllament. Si voleu parlar amb algú amb qui no conviviu, feis-ho per telèfon o per altres mitjans.
 14. Si sou mare lactant, és aconsellable que manteniu la lactància materna. Si teniu símptomes o es confirma la infecció, seguiu les instruccions del personal. En qualsevol cas, duis posada una mascareta quan estigueu a prop del bebè i feis la higiene de mans acuradament abans de tenir-hi contacte.
 15. Si teniu animals de companyia, intentau mantenir-vos-en allunyat. Si no és possible, rentau-vos les mans abans i després de tenir-hi contacte.
 1. La ropa de cama, las toallas, etc. debe mantenerse en una bolsa hasta el momento de lavarla, no la sacuda antes de lavarla. Tiene que lavarse con el detergente habitual a 60-90ºC y dejarse secar del todo.
 2. El material desechable utilizado por la persona enferma (guantes, pañuelos, mascarillas) y cualquier otro residuo se han de eliminar en una bolsa de plástico (Bolsa 1) en un cubo de basura dispuesto en la habitación, que es conveniente que tenga tapa y pedal de apertura, sin realizar ninguna separación para el reciclaje.
 3. La bolsa de plástico (Bolsa 1) se debe cerrar e introducir en una segunda bolsa de basura (Bolsa 2), y se cerrará adecuadamente antes de salir de la habitación.
 4. La Bolsa 2, con los residuos anteriores, se depositará en otra bolsa de basura (Bolsa 3) donde se pueden desechar otros residuos domésticos. La Bolsa 3 también se cerrará y se depositará exclusivamente en el contenedor de residuos no reciclables.
 5. Lávese siempre las manos después de tocar los residuos.
 6. Los cubiertos, vasos y platos y demás utensilios de cocina deben lavarse con agua caliente y jabón (o en lavavajillas, preferiblemente).
 1. Las superficies que se tocan a menudo (mesita de noche, cama y otros muebles del dormitorio), las superficies del baño e inodoro deben limpiarse con material desechable. También deben desinfectarse diariamente con un desinfectante doméstico que contenga lejía diluida (1 parte de lejía del 5% y 50 partes de agua) preparado el mismo día que se vaya a usar).
 2. La persona encargada de la limpieza debe protegerse con mascarilla y guantes y lavarse las manos después de limpiar.
 3. Más información en la web del Servicio de Salud de las Islas Baleares (ibsalut.es) siguiendo la ruta Ciudadanía > Cuidar la salud > Coronavirus COVID-19 > Medidas preventivas para los casos de COVID-19.

Información para los convivientes

 1. Els convivents han de romandre en una habitació diferent de la del pacient i hi han de tenir el mínim contacte possible. Sobretot, han d’evitar el contacte amb els seus fluids corporals –especialment de la boca o secrecions respiratòries– i excrements. No han de compartir amb el pacient objectes d’ús personal (raspall de dents, gots, plats, coberts, tovalloles, etc.).
 2. Tots els convivents han de rentar-se les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica després d’haver tingut qualsevol contacte amb el pacient o el seu entorn immediat.
 3. Els convivents i les persones cuidadores han de vigilar si presenten símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre, tos, mal de coll, dificultat per respirar); si apareixen, han de telefonar al 902 07 90 79 o al 971 43 70 79.
 4. El pacient ha de romandre en una habitació d’ús individual, amb la porta tancada, fins que acabi l’aïllament.
 5. Si és imprescindible que vagi a les zones comunes de la casa, ha de posar-se la mascareta quirúrgica i fer la higiene de mans abans de sortir de l’habitació. A més, cal mantenir ventilades les zones comunes.
 6. El pacient pot comunicar-se amb els convivents amb el telèfon mòbil o amb un intercomunicador.
 7. El pacient s’ha de rentar les mans sovint amb aigua i sabó, especialment després de tossir, esternudar o manipular mocadors que hagi usat per tapar-se la boca. També pot utilitzar una solució hidroalcohòlica.
 8. Si és possible, es recomana dur un registre diari d’entrada i sortida de les persones que accedeixen a l’habitació.
 9. No convideu ningú al domicili ni permeteu que hi entrin visites.
 10. Si hi ha animals de companyia a la casa, intentau mantenir-los allunyats del pacient.
 1. Hay que procurar que solo una persona cuide del paciente. Además, no debe tener factores de riesgo de complicaciones para la COVID-19: enfermedades crónicas cardiacas, pulmonares, renales inmunodepresión, diabetes o embarazo.
 2. El paciente ha de usar mascarilla quirúrgica cuando la persona cuidadora esté cerca.
 3. La persona cuidadora tiene que extremar las medidas de precaución cada vez que contacte con el paciente o sus fluidos (sangre, heces, orina, vómitos, saliva…). Por ello ha de seguir estas indicaciones:
  • Mascarilla Quirúrgica: no toque la mascarilla mientras la lleva puesta. Si se moja o se mancha de secreción cámbiela inmediatamente. Después de usarla tírela en el contenedor de residuos con tapa y hágase la higiene de manos.
  • Guantes desechables: tiene que usarlos para cualquier contacto con las secreciones del paciente. Después de usarlos, tírelos en un contenedor de residuos con tapa y hágase la higiene de manos.
  • Lávese las manos a menudo con agua y jabón o una solución hidroalcohólica después de cualquier contacto con el paciente o su entorno inmediato.