Servei d’endocrinologia i nutrició

El nostre servei d’endocrinologia i nutrició ofereix una atenció integral i personalitzada al pacient en totes les malalties relacionades amb el sistema endocrí.

És una especialitat que cada vegada té més importància a causa de l’augment de malalties que solen estar derivades del sedentarisme o la mala alimentació.
Alteracions hormonals, obesitat, diabetis i problemes de colesterol i triglicèrids són les malalties més tractades.

En el cas de l’obesitat mòrbida, el nostre equip d’endocrinologia i nutrició durà a terme un estudi del pacient per aconseguir el diagnòstic més precís. Si un tractament convencional (dieta i exercici) no és suficient, els professionals de la Policlínica recomanen la cirurgia de l’obesitat com una forma eficaç de resoldre el problema de manera definitiva.

La diabetis s’ha convertit en els últims anys en un problema per als països desenvolupats a causa de la seva gran incidència. Es calcula que el 2020 més d’un terç de la població del món occidental patirà aquesta malaltia, de la qual l’estil de vida, l’alimentació o el sobrepès són els causants directes.

El primer que faran els nostres especialistes serà conèixer de prop el cas particular de cada pacient, per ajudar-lo a millorar el seu estil de vida de la manera més adequada. Existeixen nombrosos tractaments depenent de cada situació i patologia.

Malalties freqüents: la diabetis

“El món s’enfronta a una epidèmia creixent de diabetis de proporcions potencialment devastadores. Tindrà un impacte més intens als països en vies de desenvolupament. L’OMS i la Federació Internacional de Diabetis treballen juntes per donar suport a iniciatives adreçades a prevenir i gestionar la diabetis i les seves complicacions, i a promoure la millor qualitat de vida possible per a les persones amb diabetis d’arreu del món”. És el missatge de les dues organitzacions en el seu programa “Actuem ja! contra la diabetis”.

La Unitat d’Endocrinologia i Nutrició de la Policlínica Nuestra Señora del Rosario treballa orientant i tractant de forma personalitzada cadascun dels seus pacients, tant en la prevenció com en el tractament d’aquesta patologia crònica.

Què és la diabetis?

La diabetis mellitus és una malaltia que té com a principal component la hiperglucèmia (sucre elevat en sang). Es pot deure a una falta de producció d’insulina (l’hormona que regula la glucosa en sang), a un mal funcionament de la insulina o a una combinació d’ambdues coses. La conseqüència de la falta o el mal funcionament de la insulina és que la glucosa de la sang no pot passar als diferents òrgans per aportar-los l’energia necessària i això altera altres teixits (parets dels vasos sanguinis, dels nervis, etc.) i provoca a la llarga alteracions en el funcionament dels ronyons i els ulls, sensibilitat als peus, etc.

És una patologia molt freqüent que té nombroses conseqüències a mitjà-llarg termini per a les persones que la pateixen si no es controla adequadament.

Segons les estimacions de l’Organització Mundial de la Salut, més de 180 milions de persones al món tenen diabetis i és probable que aquesta xifra es dupliqui abans de 2030. 

Tipus de diabetis mellitus més freqüents

Es deu a la falta de producció d’insulina en el pàncrees. Sol començar durant la infància o l’adolescència, encara que també en adults joves. Les persones amb aquest tipus de diabetis necessiten tractament amb insulina des del principi
Es deu al mal funcionament de la insulina per resistència de l’organisme a la seva acció. Generalment s’associa a sobrepès o obesitat i sol coincidir amb hipertensió i colesterol elevat. En general es pot controlar, almenys inicialment, amb fàrmacs per via oral.
És la diabetis que apareix durant la segona meitat de l’embaràs i generalment es controla bé amb dieta i exercici, encara que de vegades es necessita insulina. En un percentatge molt elevat es resol després del part.

Tractament de la diabetis mellitus

El pilar del tractament de la diabetis mellitus, sigui del tipus que sigui, és la modificació dels hàbits alimentaris i d’exercici físic. S’ha d’emfasitzar la necessitat de seguir una alimentació sana, que eviti greixos saturats i sucres simples, i de practicar exercici físic de manera habitual.

Existeixen nombrosos fàrmacs per al tractament de la diabetis i constantment apareixen nous tractaments, amb perfils cada vegada més segurs i eficaços i que s’adapten a molts tipus de pacients. El tractament és personalitzat.

Indispensable des del principi en la diabetis mellitus de tipus 1 i en moltes ocasions, amb el temps, en la diabetis mellitus de tipus 2. Les insulines actuals aconsegueixen imitar cada vegada més la insulina que produeix el cos humà, per la qual cosa són més segures. En els últims anys s’ha estès l’ús de la bomba d’insulina, un sistema que permet anar administrant la insulina a poc a poc i que s’adapta a la vida del pacient, amb la qual cosa s’obté un control molt major. D’aquesta manera, s’aconsegueix un estil de vida molt més lliure: no viure per a la diabetis, sinó viure amb la diabetis.

Què ofereix el servici d'endocrinologia de la Policlínica Ntra Señora del Rosario?

Catàleg de serveis

Especialistes

  • Dr. Jaime Eduardo Martin Wong Cruz
  • Dra. María Victoria Velasco Cano
  • Dr. Eladio Losada Grande

Documents i preparació de proves